Monday, July 12, 2010

didi bt bekam darah???

jwpnnya YA! aku berbekam!!
sepanjang aku ada kat kampung hari tuh,, aku gumbira ja..tp blkg aku ni la yg bg spoil all the time...siuttt..aku wt keja sikit, ,mula la dia lenguh berjam2 smpai sok pagi..aku xrasa sakit pun bila aku tido ja...asal celik mata lenguh blkg! asal lenguh blkg celik mata! hwaaaa xtahan...mau xmau aku minta gak macik yg mmmg salu urut aku tu dtg umah...pergh! mmg aku hebat lar..xpenah aku kena urut bunyi cm kayu patah x kuar..mesti bunyi tu ada..then, xda lain mesti macik tu kata 'ko ni Yang (panggilan manja org bisaya) angkat bnda berat2 kali ni d sana (ukm)'..hurk! aku mmg blur la bila kna kata mcm tu..apanya yg berat aku angkat...hurmm tp yala,,maybe ada betul jgk..aku ni suka bt bnda yg bdn aku sndiri xlarat sbnrnya buat..erk??!!..tapi tu la..masa urut tu ja rasa lega..beberapa jam pastu aku dah mula rasa sakit balik..suffer wei...mau nanges ja rasa..so, mama aku bwk plak g klinik Permai..yala biar dua2 kita try kan..ubat moden pun ya, tradisional pun ya...masuk2 ja dlm bilik..doktor tekan2 blkg aku.."eh,,bengkak owh otot ko nih"..hurk! tp dia suh apa tau..''bt masa ni jgn ko beurut, n nnti d ukm jgn lupa exercise..joging ka d tasik kejut tu..'' (ok,,ini doktor actually ex-student ukm, sbb tu dia tau sal kewujudan Tasik Kejut a.ka Kejuruteraan) har3..aku harus mkn 3 jenis ubat::ubat 'rehatkan otot', ubat 'kurangkan bengkak otot' n ubat 'ntah aku lupa namanya'..ok,,sebiji ubat utk stgh @ sebotol mineral water..ya! aku failed telan ubat yg besar2. siuuttt..tp aku gigihkan mkn sbb aku xmo sakit n paling menyampah ubat tu abes tp xbg kesan langsung pun..so sad! T_T..

pd 1 ptg yg dingin,, aku duk tangga dapur ngan mama..i said:: mak,,cmna la lg mo buat sama blkg ni...kena BEKAM kali nih!! mOm said:: bah! cubalah! mama sndiri pun xpenah lg buat..huhu..T_T..then, lalu lah c mama ocit (tukang urut n bekam) p rumah blkg..so, my mom pun gtw la, balik nnti singgah la umah..dd ni minta urut..dia tnya knpa..dia sndiri suggest :: "bah, krg aku singgah..bagus ko urut la pastu esok kita bekam"..makaih! aku terUja! cm tau2 ja...sedap siutt macik tu urut..teruk katanya blkg aku ni...mmg mau kna bekam nih..buang darah kotor...woh!! mlm tu aku mmg gundah gulana la mau pejam mata..apa x..asik duk igt sok pagi kna bekam ja.. aku teruja, tp aku takut...wuuu...

pagi esoknya,, mama tlg kejutkan..pagi weii kul7...bila masa aku bgun cmtuh?? tgh mau srpn..mama kata ada dah babu (macik) tu..awal sudah tinggalkan "alat2 bedah"! peh! lg aku kecut perut dgr..hwaaa... dan masa suda tiba,,kebetulan kakak aku memeng balik cuti..dia la saksi kejadian duk seblah aku..uh3! xsanggup aku tgk pisau itu (pisau cukur je kot)..aku buat 2 tmpt ja..blkg n pinggang blkg..dua2 sblh kiri..

-bekam cara kampung-
-1st, bakar kertas then tutup krts tu dgn gelas or botol kaca kt atas tmpt yg dibekam (mcm bius la)
kejap ja isi or kulit kita tu naik..akak aku kata dah mcm kueh pau...hihi siut..
-2nd, dlm 5 minit cmtu..macik tu pun mula la kepit n siat2 isi aku..ceh! xda la siat..hiris2 ja..mati aku!
hurmm rasa gak la time dia hiris tu..mata aku dh pejam rapat2 dh time tuh!
ada 2 baris, baris atas 5 hirisan, baris bwh 4 hirisan..peh!
-3rd, dia bakar lg krts n buat cm 1st way td...haaa time ni la aku rsa geli2..rasa kot drh tu kuar...hwaaa...ngan akak aku yg soot..amik gmbr then tunjuk trus kt aku..jerit lah geli!!

kat pinggang tu yg darah agak bynk kuar (kental seyh),,agak pedih jua ya bila mandi pastu..tp sy tabah! ahhaa..
then, dah settle!
abg aku pun cm xcaya aku berani lak buat bekam darah...nak sembuh pnya pasal bro...aku hrp2 ar pasni aku sembuh yg benar2 sembuh..aminn...=)
sapa2 yg ada sakit2 cm aku tu..korg try la cara bekam ea..x rugi mencuba...zmn nabi sendiri pun ada buat bekam...sunnah lg...wink!

haa..cmni la lebih kurg kejadiannya aku..huhu


3 comments:

peGuaM_BiSaYa said...

nda melatup ka 2 badan kita ka dd?tatooooottttttttttt

aCu said...

sengal la ko didi. seram gile gmbr tuh. huh!

ddYanie said...

myn~ hahaha..nda jua bah melatop myn..try la:P

chika~ ngee..klw kO nk tgk gmbr yg akak aku amik..dtg r bilik..aku tunjuk..ahhaa^^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

mahujadibegini-bila?-nanti!

mahujadibegini-bila?-nanti!